Showing posts with label Birds of Prey. Show all posts
Showing posts with label Birds of Prey. Show all posts

Monday, December 23, 2013

Most Common Types of Falcon Bird

Falcon is hunting bird found in almost all continents of the world.It has different species, names and pictures of some common species of Falcon are given here.
1.Common Kestrel
2.Altai Falcon
3.Peregrine Falcon
4.African red necked falcon
5.Eurasian Marlin
6.Taita Falcon

Sunday, December 22, 2013

Golden Eagle Facts And Feeding Information

Golden Eagle
Golden eagle known as the "King of Birds" is the most widely distributed species of eagle and one of the best known bird of prey.It has a dark brown plumage with light golden color on the napes.

Facts:
Weight:                        Male 6.5– 11 lbs.; female 9–15 lbs.
Length Head/Body Tail:           2.5–3' 10–14"
Wingspan:                    6.5–7'
Sexual Maturity:          4–5 years             
Breeding Season:         February–July               
Number of eggs:           Usually 2, but rarely 1 or 3          
Incubation Period:       42–45 days    
Fledging Period:           65–70 days
Breeding interval:        1 year
Typical diet:                 Mammals, birds, lizards, carrion
Lifespan:                      Up to 25 years

Habitat:
It favors open and mostly mountainous habitat avoids densely forested regions.

Breeding:
Nest sites are called eyries, on tree tops or on cliff ledges. Within a territory a pair of golden eagle may have up to a dozen eyries. Female lays usually two eggs but sometimes 1 or 3.When hatching takes place male brings food to the nest. 

Food and Hunting:
Its diet varies with the region but its common prey is small to medium sized mammals and birds such as rabbits, hares, ground squirrel, partridges and pheasants.Prey once spotted during its flight it glides in high speed and catches its prey in powerful talons, sharp claws swiftly kills the victim.

Saturday, December 21, 2013

Secretary Bird Facts Habitat And Breeding

Secretary Bird


Length:                        4–5'
Weight:                       Up to 9 lbs.; males are heavier than females
Wingspan:                   4'
Sexual Maturity:          2 years             
Breeding Season:         All year (mainly spring and summer)      
Number of eggs:           2 or 3       
Fledging Period:           About 80 days
Incubation Period:        43–46 days  
Breeding interval:         1 year
Typical diet:                  Rodents, large insects, reptiles
Lifespan:                       10–12 years


Secretary Bird is a large-sized bird of prey. It is a terrestrial bird of prey native to Africa, belonging to genus Sagittarius. Famous as snake catcher of African Savannah. It hunts a variety of prey as it walks.

Habitat:
Grasslands of Savannah and southern plains of Sahara are the habitat of secretory bird.It mostly selects open areas instead of dense forests.Population density is directly dependent upon availability of food.

Food:
A small sized prey up to the size of an adult hare is a suitable prey of secretary bird. But its main prey are small mammals and insects also eats young birds and reptiles like snake.

Breeding:
Unlike other raptors its female is slightly smaller in size as compared to male.Adult secretary birds pair for life and use the same nest year to year.Nest is 17-20 feet high above the ground on the top of thorny trees like acacia. 2-3 white eggs are laid in 2-3 day intervals. Young hatch within about 45 days.

Sunday, November 24, 2013

Flammulated owl Breeding season And Nestling period

Flammulated owl
Flammulated owl:
Breeds in old montane pine woods, often in Ponderosa Pine and dose to open area.Nest usually in a woodpecker hole, more rarely in a natural cavity.Occasionally will use nest-boxes. 8-39 ft. up.

Nest:
An unlined cavity.

Breeding season:

Begins mid-May to early June. Usually ends by late July. Single-brooded.

Eggs:

Usually 3-4 Elliptical to short subelliptical. Smooth and slightly glossy. white. 29 x 26 mm.

Nestling: 

Altricial and downy. Down thick and white. Bill, legs, and feet. pinkish-flesh-colored. irides dark blackish-brown. Soon grayishwhite barring develops on upperparts, white below.

Nestling period: 

Female broods, male brings food through day 12, then both hunt for food. Young leave nest at 21-25 days. Brood separates into two parts, each tended by one adult Independent of parents at 46-57 days.

BARN OWL HABITAT DIET AND OTHER FACTS

BARN OWL 
BARN OWL:
16 in. (41 cm). A long-legged, knock-kneed, pale, monkey-faced owl.White heart-shaped face and dark eyes.
No ear tufts.Distinguished in flight as an owl by large head and mothlike flight as this species by unstreaked whitish, buff, or pale cumamon underparts (ghostly at night) and warm brown back.

BARN OWL VOICE:
Shrill, rasping hiss or snore: kschh or shiiish. 

SIMILAR SPECIES:

Short-eared Owl streaked, has darker face and underparts, yellow
eyes.

HABITAT: 

Coniferous and deciduous woodlands, desert groves. Often roosts in groups in nonbreeding season.Barn owl Hunts over open country.

BARN OWL BREEDING:

In temperate regions, the breeding season of Barn owl is usually starts in late March to early April.Barn owls pair for life. Breeding can take place at any time prey is abundant, and in the warm parts of its range may occur at any time of the year. An increase in rodent populations will usually soon cause the local Barn Owls to begin nesting; thus, even in the cooler parts of its range two broods are often raised each year. The male entices as are often used. Occasionally, nesting takes place in mine shafts and caves.The Barn owl female typically lays four–seven eggs. The male Barn owl  brings food to the nest as the female incubates the eggs and cares for chicks.

Eggs: Barn owl number of eggs Up to 20, but usually 4–7.

Barn Owl Diet:  Rodents, Shrews, Small Birds, Frogs, Toads.

 

Copyright @ 2013 Bird Information.